Hur det började

Spara i Tid @Birgitta Rudenius

Ja egentligen började det när jag var liten. Jag sparade i den sparbössan som nu är bloggens logo. Kronobergs läns sparbank. Man fick ränta på den tiden.

Jag har alltid jobbat och tjänat mig en liten slant. Började med att gå ut med hundar, samla in tidningar för att lämna på pappersinsamlingar som fanns då, passade barn som jag gick med till Strandbjörkets lekplats i Växjö, hjälpte min farbror i lanthandeln på somrarna, kuvade torv, plockade potatis, jobbade i affär, jobbade på röntgen på lasarettet (där jag stormtrivdes och lärde massor), jobbade som extravak mm mm

En slät vetebulle kostade på den tiden 10 öre hos ”Systrarna Tall” på söder. Det kunde jag unna mig någon gång. Även en mjukglass på EPA. Det var lite ovanligt på den tiden. Tänk doppad i choklad dessutom! Mums!

Spara i Tid @Birgitta Rudenius
Spara i Tid @Birgitta Rudenius

På den tiden fick man ränta på sparade pengar på banken. Jag behövde tillskottet för jag var alltid den som hade minst veckopeng bland mina kompisar.
För min första lön från lasarettet köpte jag, då 17 år, en servis på rean. Det var Rörstrands Lotus 58 delar. Jättefin. Den har min dotter fått nu 57 delar.

Sedan studier och yrkesliv – ja, det gick runt men sparandet upphörde och någon aktiv eller engagerad ekonomisk planering höll jag inte på med. Mer handlade det om att få vardagen att gå runt. Åren gick – nej sprang iväg. Sedan plötsligt pensionär.

Jag tror det var min yngsta dotter som förra året inspirerade mig och tipsade om Rika tillsammans. Jag blev nyfiken och fångad.
Som jag brukar bli när ngt verkar spännande och jag vill lära mer.
Jag är nu en ”patreon” till Jan och Caroline på Rika tillsammans.


Tyvärr känns det som jag missat en himla massa år. Tänk om jag hade börjat tidigare!


Man behöver inte vara rik. Man kan faktiskt börja i det lilla …. för att bli lite rikare … både i kronor och erfarenheter.
Många av de initierade har som mål att bli ekonomiskt oberoende. Inte fel ju! Hajarna lyckas ju också.


Jag började min resa för ett år sedan. Nu är detta ett av mina intressen och tidsfördriv. Tillsammans med fotografering och konstupplevelser av alla slag inom bild och musik.

Jag slängde mig in i en ny värld. Fonder och aktier i liten skala. Ja jag handlade enstaka aktier. Köpte och sålde, köpte och sålde – daytrader i miniskala. 10 st åt gången är det mesta jag handlat. Jag ville lära först och ville absolut INTE göra något huvudlöst. Framförallt ville jag inte förlora en enda krona. Minustecken och röda siffror är bara kul när man ska handla. Börsen går upp och ned. Man kan aldrig veta!
En börskrasch har jag nu varit med om.
Oj vad jag lärde mig en himla massa nytt! Tala om erfarenhet för en nybörjare. Jag gjorde både bra och mindre bra grejer MEN lärde av allt. Mer kunskap och erfarenhet kan få kosta ibland.

Det är jätteroligt!
För unga människor är det en nödvändighet att tänka på framtiden i ett ekonomiskt perspektiv.
Jag har en fond som är för barnbarnen – vill ge dem en liten skjuts om jag kan.

Kan jag med denna blogg få en enda nyfiken och börja se om sitt sparande för framtiden så blir jag glad. Lockar den flera är det sannerligen toppen.

Vad väntar du på!?

Kör igång!


Ps. Sedan vill jag med denna blogg hålla lite koll på mig själv också 😉
Man får se hur det blir med det …


SPARA i TID

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s