Mina första steg

© Birgitta Rudenius

Jag frågade förstås runt. Min bank, vänner mfl … för att sedan fatta mina egna beslut.
Det blev ett par fonder i min bank samt – för jämförelse – två fonder med samma fördelning hos Lysa. Den ena fonden (50/50) avslutades ganska snart då den inte verkade så bra/intressant.
60/40 (60% aktier 40% räntefonder) behöll jag och har kvar fortfarande. Både hos Handelsbanken och Lysa. Banken tar 1,4% och Lysa ca 0,4 %. Farvaltningsavgiften kan spela roll förstås.
Det har varit och är intressant att följa de båda 60/40 fonderna.
Nedan procentuell utveckling sedan 15 nov 2019 – ff. 

img_3041


Lysa har gått bättre än Hb till kraschen då Lysa sjönk djupare men tog igen sig snabbare för att sakta men säkert knappas in av Handelsbankens fond. Den 31 juli ändrade jag Lysas 60/40 från hållbar till bred då de breda gick bättre i krisen. Nu den 5okt ändrade jag tillbaka till hållbar för att se om det förändrar läget. Lysas fonder kan man ombalansera och ändra ganska lätt. Det kan man inte med bankens.


Jag håller mig i stort till 4-hinkar strategin.
Buffert – mellan – passiv – lek … med fördelning en ca 20-55-20-5 %. Lekhinken är aktieköp på Avanza och Nordnet. På Avanza kan man leka utan courtage med mindre belopp. Nordnet bjuder på det i 6 månader sedan får man betala procentuellt vid varje köp så där har jag pausat t.v.
Den passiva hinken är mitt långsiktiga sparande och barnbarnens fond. Bufferthinken är sparande på räntekonto och lättillgängligt efter behov.


Alla mina fonder ligger i ISK-konto så jag slipper deklarera och en avgift tas ut automatiskt till deklarationen. Just nu har jag sex stycken fonder.


Ett kommande avsnitt kanske: Starta – avsluta – förlora – starta igen – prickade in  … Globalfonden.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s