Kort och lång sikt

Headless @ Birgitta Rudenius

Det går upp och ned på börsen. Fonder med olika inriktning och fördelning påverkas hela tiden. Från dag till dag. Mer eller mindre. Upp eller ner.
Beroende på hur engagerad man är ser man kanske kurvorna lite olika. ”Man ska sitta still i båten” sägs det. Den långsiktiga kurvan verkar stödja uttalandet. Man ska inte försöka ”tajma marknaden” sägs det också. Drabbas man av en dip har man ju inte förlorat något förrän man säljer. Lyckas man köpa i en dip är det toppen.

Nedan samma fond – översta kurvan 10 år och nedersta 1 månad. Den lilla dippen 21 september är ju inte ens märkbar i den långsiktiga kurvan.

Viktigt att skaffa sig en genomtänkt strategi för sitt sparande. På lång och kort sikt. Det passiva och det aktiva sparandet. Det ‘aktiva’ sparandet för mig är min ”lekhink”. Med den ”daytradar” jag – köper och säljer aktier. Då är den nedersta kurvan intressant medan den översta bara sneglas över. I början av mitt väckta intresse var jag mycket aktiv men numera mindre och mindre. Glad för allt jag lärt under tiden.

Det värsta och roligaste med mig är att jag gillar att testa. Pröva och jämföra. Det gör jag hela tiden. Jag ”sitter still i båten” men skruvar mig förfärligt.
-Vad händer då?
-Precis vad jag är nyfiken på att veta.


Idag har jag agerat på känsla …. nu återstår det att se om den är rätt …

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s